Κατασκευή ιστοσελίδων με Joomla

ατασκευή ιστοσελίδων με Joomla

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι είναι το Joomla? Το Joomla είναι ένα από τα γνωστότερα CMS (Content Managment System) στο διαδίκτυο. Είναι δηλαδή μία διαδικτυακή εφαρμογή δημοσίευσης περιεχομένου. Μέσω του Joomla μπορούμε να ανεβάζουμε κείμενα και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα που έχουμε δημιουργήσει μέσω του joomla. Παρόμοια προγράμματα με το joomla είναι το γνωστό σε όλους wordpress, το drupal κ.α.

Στο joomla τώρα. Τι είναι αυτό που μας κάνει και το ξεχωρίζουμε σε σχέση με τα άλλα CMS? Είναι δωρεάν, εύκολο στην εγκατάσταση, πλήρως παραμετροποιήσιμο και έχει μια τεράστια παγκόσμια κοινότητα υποστηρικτών – θαυμαστών και developers. Επίσης μπορείς πολύ εύκολα να επιλέξεις μέσα από χιλιάδες templates την σχεδίαση που θες να έχει η ιστοσελίδα σου. Μέσω του joomla Μπορείς να φτιάξεις από μία απλή εταιρική σελίδα έως μια πολυσύνθετη μηχανή αναζήτησης ή ακόμα και social network.

Τι είναι joomla templates; Τα Joomla templates, με όσο πιο απλά λόγια, είναι έτοιμος σχεδιαστικός κώδικας, κατασκευασμένος από μεγάλες εταιρείες πληροφορικής του εξωτερικού. Χρησιμοποιώντας έναν τέτοιο κώδικα μειώνουμε δραματικά το κόστος της ιστοσελίδας διότι τον αγοράζουμε χοντρική ή σε πολύ χαμηλό κόστος και ταυτόχρονα η ιστοσελίδα είναι έτοιμη στο 1/10 του χρόνου που θα χρειαζόταν για να γράψουμε τον κώδικα από την αρχή, δηλαδή την ιστοσελίδα μας. Επιπλέον δεν χρειάζεται να είμαστε web developers ή web designers για να δημιουργήσουμε τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας μας καθώς τον αγοράζουμε έτοιμο.

Ενδεχομένως να σας έχουν πει ή να έχετε διαβάσει ότι το joomla είναι δύσκολο στη διαχείριση του. Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε σωστό ούτε λάθος. Πάντα όταν ξεκινάμε να μάθουμε κάτι από το 0, ότι και να είναι αυτό, υπάρχει μία δυσκολία. Έτσι και το Joomla, πρέπει να αφιερώσει κάποιος χρόνο να μάθει τα μυστικά του χωρίς όμως να χρειάζεται να είναι προγραμματιστής ή να έχει ασχοληθεί με την πληροφορική για να καταλάβει το πως λειτουργεί. Αν θέλετε να μάθετε σωστά και σε καλές βάσεις την λειτουργία του joomla προτείνουμε να βρείτε έναν φίλο ή έναν επαγγελματία που να γνωρίζει τέλεια το joomla και να σας εκπαιδεύσει στην αρχή, γιατί ή αρχή είναι πολύ σημαντική στην μετέπειτα κατανόηση σύνθετων θεμάτων που μπορεί να προκύψουν*.

Μία καλή επιλογή για εισαγωγή στο περιβάλλον joomla με δωρεάν hosting είναι το www.joomla.org. Τον προηγούμενο μήνα ανακοινώθηκε αυτή η νέα υπηρεσία όπου μπορεί ο καθένας να φτιάξει την ιστοσελίδα του με joomla. Δεν παρέχει όλες τις επιλογές και δυνατότητες από την ατομική εγκατάσταση, αλλά είναι μια πολύ καλή επιλογή για κάποιον που δεν θέλει να μπλέξει με localhost και παράλληλα να πάρει μια γεύση από το Interface το backend κτλπ. Δεν σημαίνει όμως ότι κάποιος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την δωρεάν υπηρεσία και να κάνει μια αξιόλογη ιστοσελίδα.

Την στιγμή που γράφουμε αυτό το άρθρο το joomla βρίσκεται στην έκδοση 3.3.6 με συγκεκριμένο πρόγραμμα μεσαίων και μεγάλων αναβαθμίσεων. Κάτι πολύ σημαντικό επίσης είναι και το γεγονός οτι πλέον σχεδόν όλα τα templates είναι mobile ready, που σημαίνει ότι έρχονται έτοιμα με όλη την Mobile τεχνολογία για να παίζουν οι ιστοσελίδες μας σωστά σε tablets και κινητά.

Ότι CMS και να επιλέξουμε πάντα θα χρειαζόμαστε μία εταιρεία hosting για φιλοξενήσει την ιστοσελίδα που έχουμε κατασκευάσει. Είναι σημαντική επιλογή καθώς το πόσο καλή εταιρεία hosting είναι τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα πετύχουμε. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να προσέξουμε σε αυτή την επιλογή αλλά θα τα αναπτύξουμε σε ξεχωριστό blog post.

* Τέτοιους εκπαιδευτές μπορείτε να βρείτε στο www.greekedu.gr (αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει)

Σας άρεσε?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Σχόλια πελατών και Συνεργατών


Πραγματικές Ιστορίες Επιτυχίας και Μετασχηματισμού

KOSTAS CHAMALIDIS CEO @ DIGITAL MINDS

"Christos is one of the most inspirational, motivated and passionate people I've had the opportunity of working with. I have a massive amount of respect for his creative and hands on approach to any task, with a drive to inspire and learn from others.".

ΣΑΒΒΑΣ ΑΣΚΟΠΟΥΛΟΣ CEO @ THINK TANK DIGITAL

Με τον Χρήστο συνεργαζόμαστε τα τελευταία 3 χρόνια και ομολογώ ότι έχει ένα χάρισμα! Συνδιάζει άψογα την "τέχνη" του development και της επικοινωνίας. Θεωρώ ότι γνωρίζει πολύ τόσο το τεχνικό κομμάτι της κατασκευής μιας ιστοσελίδας και τα πιο δημοφιλή cms της αγοράς, αλλά παράλληλα κατανοεί πλήρως τις ανάγκες του πελάτη και τι πραγματικά χρειάζεται! Θεωρώ τον Χρήστο έναν πολύτιμο και απαραίτητο συνεργάτη για κάθε εταιρεία που ενδιαφέρεται να κατασκευάσει ένα website αλλά και για κάθε free lance Digital Marketer, που ψάχνει ένα multi tasking επαγγελματία.

GEORGE PARATSOKIS Brand Strategist

I had the opportunity to cooperate with Christos in a very complicate and demanding project. He approached the project with willingness, patience and time efficiency. I strongly believe that Christos can offer value to his partners and clients.

VASILEIOS GKARLAS Economist, Business Consultant, Risk Manager

Μετά απο δυο χρόνια συνεργασίας μπορώ να τον συστήσω ανεπυφίλακτα. Είναι συνεχώς δίπλα μου και απαντά σε όλες τις απορείες-ανησυχίες μου με υπομονή. Η ποιότητα της δουλειάς του είναι πάρα πολύ υψηλή και είναι ο ορισμος του value

CHRISTOS TSOUKALAS Agency Manager At Eonikh ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

διαδικτύου . Οι προσδοκίες που μου περιέγραφε δεν μπορούσα να τις καταλάβω και τώρα δυο χρόνια μετά διαπιστώνω ότι αν είχα ακολουθήσει σωστά της οδηγίες του θα ήμουν πολύ πιο μπροστά! Πιστεύω ότι για τον επαγγελματικό του χώρο είναι

Chara Katachana Startup

Christos manages our Web page and consults us for social media promotions. He is always kind and willing to help. He acts fast. We always recommend him to others because we trust in his hard, good work and his intact character.